top of page

Close The Loop: Circulaire mode

Deze blog zou geen blog zijn zonder een post over fashion. Veerle Spaepen gaf ons een tijdje geleden een snelcursus over circulaire mode. Een onderwerp waar ik nog nooit (of toch niet genoeg) bij stil heb gestaan. Met haar platform, Close The Loop, wil ze modebedrijven stimuleren om af te stappen van het vervuilend lineair systeem en het circulaire model te omarmen. Deze werkwijze focust op de lange levensduur van kleding en het verminderen van de bergen afval.


Nieuwe kleding geeft ons een goed gevoel. Maar heb je er ooit al eens bij stilgestaan hoe vervuilend fast fashion is? De mode-industrie is zéér vervuilend. Het is de derde meest vervuilende industrie in de wereld! Zo wordt er bij het produceren van 1 jeansbroek maar liefst 7000(!!) liter water gebruikt. Ja… dat is wel even schrikken. Dat wordt toch even 2 keer nadenken bij een volgende aankoop.


Circulaire mode wil hiervan af stappen en verandering brengen in het systeem. In een circulaire mode-industrie houdt iedereen, van designers tot consumenten, rekening met de volledige levenscyclus van een kledingstuk. Close The Loop gidsen Vlaanderen Circulair en Flanders DC leiden je doorheen de principes van de duurzame werkwijze. Deze levenscyclus wordt onderverdeeld in volgende 6 fases:


1) Grondstoffen: materialen maken het verschil

Kies voor materialen met een lage impact die gerecycleerde of recycleerbaar zijn. Denk goed na over alle aspecten van je product, laat je inspireren door de natuur en misschien kan je afval hergebruiken en herontwerpen.


2) Ontwerp: ontwerp voor eeuwigheid

Kleding zou voor een lange levensduur moeten ontworpen worden om afval te minimaliseren en overconsumptie tegen te gaan.


3) Productie: schoon, lokaal en met respect

Denk bij je productie aan het milieu door afval te vermijden. Produceer lokaal en stem de vraag naar producten aan op het aanbod, zo vermijd je overschot. Of wat dacht je van het uitproberen van een nieuwe technologie?


Zo toonde Nike met zijn Fly Knitschoen hoe breiwerk als een ‘zero waste’ techniek werkt. Met ColorDry wordt er duurzamer gekleurd.


4) Verkoop: verwerp het take-make-waste model

Gooi geen kleren weg, hou ze in de keten of geef ze een tweede leven op de online marktplaats.


Mud Jeans recycleerd elke paar jeans tot een nieuwe MUD Jeans. Daarnaast bieden ze jeans aan die je kunt leasen voor een maandelijks bedrag. Je kan je broek houden of ruilen voor een nieuw paar.


5) Gebruik: go slow en wees zorgzaam

Denk na over de samenstelling van je garderobe en draag zorg voor je kledingstukken. Koop minder en breng terug wat afgedragen is. Nood aan variatie? huur, leen, ruil of koop 2dehands.


“Buy less – choose well – make it last.” - Vivienne Westwood

In 2015 startten Veerle Spaepen samen met en Emelie Vervecken Modebibliotheek Les ReBelles d'Anvers, een uniek uitleensysteem die duurzame mode aanbiedt.


6) Einde leven: bekijk elk einde als een nieuw begin

Een kledingstuk gooi je niet zomaar weg. Het einde van jouw liefde voor een kledingstuk kan een begin zijn voor iemand anders. Je kunt nog zoveel kanten op met je stukken: verleng de levensduur door hergebruik, biodegradeer organisch textiel, recycleer je textiel, creëer nieuw leven door upcycling of organiseer ophaling-of terugname.


Wees transparant en werk samen

Tot slot: wees transparant en werk samen. Deel de levenscyclus van je product, co-creëer en onderneem maatschappelijk verantwoord.


Ben je overtuigd om duurzame mode eens uit te proberen? Heb je tips? Of ken je leuke adresjes? Let me know!


Greetz,

Charlie xoxo

bottom of page