Vriend of vijand? 5 tips om de beste vriend van een journalist te worden
- charlinelaurent
- 6 jan 2021
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 8 jan 2021
Oké, beste vrienden is misschien een beetje overdreven… maar toch is het als PR-medewerker belangrijk om een goede relatie op te bouwen met journalisten, op een professionele manier weliswaar. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je geen ruzie hebt met een journalist? De ervaren Bram Boriau, oprichter van Talking Birds, gaf ons enkele tips over hoe je een gezonde relatie onderhoudt en (geen) ruzie maakt met een journalist.
1) Bouw een band op
Werken in de PR-wereld betekend zoveel mogelijk netwerken en nieuwe vrienden maken. Wanneer je een goede band hebt met een journalist kan je hem altijd bellen en zal hij/zij sneller de telefoon opnemen.
Een goede band is tweerichtingsverkeer en wie een goede band wil, moet al eens iets geven. Je kunt bijvoorbeeld samen eens iets gaan drinken of eten. Vertel een nieuwtje die nog niemand anders weet, ze zullen zich speciaal voelen en zo geef je hen een gevoel van vertrouwen. Als je iets goed doet voor hen zullen ze sneller iets goed terug doen (ook wel wederkerige psychologie genoemd).
Side note: hou het professioneel! Drink dus niet teveel, je wil geen gênante blunders begaan die je voor de rest van je carrière zullen blijven achtervolgen.
2) Ken je journalist
Sommige journalisten haten PR-bureaus, omdat ze hen vaak onnodig contacteren. Het is heel belangrijk dat je de journalist met maatwerk bereikt bv. een journalist dat van cijfers houdt daar ga je cijfers highlighten. Ze zullen enkel geïnteresseerd zijn als het over een onderwerp gaan dat hen boeit.
3) Bel niet na
Zoals net vermeld, kan je journalisten best niet nodeloos ambeteren. Niets is zo vervelend als continu telefoontjes krijgen met de vraag of je het persbericht al gelezen hebt, of je het interessant vond en of je het gaat gebruiken. Stalk hen daarom niet met telefoontjes na het uitsturen van je persbericht.
4) Blijf beleefd en rustig
Wat als er iets gepubliceerd wordt over je klant dat niet klopt of waar je niet akkoord mee bent? Blijf in dat geval vooral beleefd en rustig. Reageer zeker niet te snel, maar neem even de tijd om na te denken. Vervolgens contacteer je je klant en bespreek je het met je collega’s. Wanneer dat gedaan is en je je argumenten verzameld hebt, ben je klaar om de journalist te bellen. Leg rustig uit wat het probleem is en bespreek even waar het misgelopen is. Als je geluk hebt maakt de journalist een aanpassing.
Heb je minder geluk? Bel dan de hoofdredactie of contacteer Raad voor de Journalistiek.
5) Eerlijke vrienden
Eerlijkheid duurt het langst, leerde ze me ooit als kind. Wees dus betrouwbaar, kom al je afspraken na en lieg nooit tegen een journalist.
Greetz,
Charlie xoxo
Comments