Hoe zoek je de geschikte influencers voor je campagne?
- charlinelaurent
- 1 nov 2020
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 30 dec 2020
Tijdens een expert class van Renee Rutten en Julie Jansen (Remy Communication) kwam ik meer te weten over Public Relations en Influencer Marketing. Een trendy onderwerp dat we vandaag de dag niet meer kunnen wegdenken. Ze vertelden ons hoe ze bij Remy op zoek gaan naar de juiste profielen voor nieuwe campagnes.
Public relations, of 'earned media', ging altijd over het leggen van contacten en het vormen van sterke relaties met journalisten, andere organisaties of het publiek. Met de opkomst van social media, wonnen de zogenaamde influencers aan belang. PR-specialisten ontdekten dat het bereik voor een merk, dankzij deze social media influencers steeds groter werd.
Hoe zoek je de juiste influencers?
Er zijn heel wat betalende tools en websites waarop je influencers kunt opzoeken per regio, doelgroep, etc. Maar het kan ook op volgende 3 manieren:
Ā· Gluren bij de buren
Ga eens kijken bij je concurrentie. Met welke influencers werken zij? Maken ze goede content? Past deze persoon bij jouw merk?

Ā· Eentje is geentje
Heb je een interessant profiel gevonden op Instagram? Je kan gelijkaardige profielen vinden door te drukken op het pijltje rechts (zie foto). Want eentje is geentje ;)
Ā· Hashtags
Je kunt ook influencers zoeken aan de hand van hashtags bv. #food #fashion. Via Instagram kan je dit gemakkelijk doen in de zoekbalk. Het is belangrijk dat influencers gebruik maken van hashtags, zodat men makkelijk een bepaalde post/campgane kan terugvinden.
Hoe beoordeel je influencers?
Nu je influencers gevonden hebt kan je ze gaan beoordelen. Dit kan je doen door volgende checklist af te vinken:
1. Ćchte volgers
Er zijn veel fake influencers aanwezig op sociale media. Dit zijn mensen die hun likes en volgers kopen. Hou daarom het aantal volgers, likes en reacties in de gaten. Als hier een regelmaat in zit, is de kans klein dat het een fake influencer is.
2. Engagement rate
De engagament rate (het betrokkenheidspercentage) geeft aan of de doelgroep jouw content interessant, waardevol en relevant vindt. Deze kan berekend worden met volgende formule: engagement rate = ((likes + comments)/ total aantal volgers) x 100. Internationaal wordt er gemikt op een uitkomst van 2 Ć 3%, maar nationaal loopt dit op tot 4 Ć 5%.
Bij micro-influencers ligt de engagement rate meestal hoger dan macro-influencers. Dit komt omdat kleinere influencers dichter bij hun volgers staan.
3. Authenticiteit
Zorg dat er een rode draad is tussen je influencers en het merk. Ze moeten het product (en het merk) leuk vinden en de fotoās moeten authentiek zijn. Veel influencers zijn hier nu veel kritischer over. Als ze een campagne aannemen moet het aanleunen bij zijn/haar doelgroep en moet hij/zij ook achter het product staan.
4. Straffe feed
Als merk verwacht je dat de influencer mooie beelden gaat maken. Check daarom eerst de Instagram-feed van de persoon. Dit is het startscherm waarin je alle foto's ziet die de persoon gepost heeft.
Heb jij nog andere tips & tricks? Laat het me weten!
Greetz,
Charlie xoxo
Comments